Προσκλήθηκαν Πούτιν, Μακρόν, Κάρολος για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση | Στρατιωτική παρέλαση στις 25 Μαρτίου 2021
Mε μια εμβληματική στρατιωτική παρέλαση αλλά και με την παρουσία τριών ηγετών με ιδαιέτερο συμβολισμό στην Αθήνα, σχεδιάζει η κυβέρνηση τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Στην στρατιωτική παρέλαση έχουν ήδη προσκληθεί να δώσουν το παρόν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και ο Πρίγκιπας Κάρολος, διάδοχος του βρετανικού θρόνου. Από κυβερνητικές πηγές οι τρεις ηγέτες έχουν ήδη λάβει τις σχετικές προσκλήσεις από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τον περασμένο Οκτώβριο.
Η πρόσκληση αυτή και συγκεκριμένα αυτών των τριών ηγετών (Ρωσία-Αγγλία-Γαλλία) συνδέεται με την νικηφόρα ναυμαχία του Ναυαρίνου (20 Οκτωβρίου του 1827) όπου πήραν μέρος, αφού με τη συμβολή τους οδήγησαν στο τέλος της οθωμανικής κυριαρχίας και βοήθησαν στην ίδρυση του ελληνικού κράτους.
Η ιδέα για την σύνδεση της 25ης Μαρτίου με το Ναυαρίνο ανήκει στην πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία συνεργάστηκε με το πρωθυπουργικό γραφείο για τη διαμόρφωση των προσκλήσεων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ακόμα πως η στρατιωτική παρέλαση ίσως πραγματοποιηθεί στο Τατόι και θα τηρηθούν, όπως είναι φυσικό, όλα τα μέτρα ασφαλείας από τον κορωνοϊό. Υποψήφιο παραμένει, όμως και το Σύνταγμα. Συγκεκριμένα, το ΓΕΕΘΑ πρότεινε, αντί να πραγματοποιηθεί μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, να γίνει στον διάδρομο από-προσγειώσεως του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Τατόι. «Είναι απέραντος ο διάδρομος και μπορούμε να μεταφέρουμε εκεί εξέδρες, σημαίες, άρματα μάχης, πυροβόλα και λοιπές δυνάμεις παρέλασης».
Οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου είχαν ματαιωθεί πέρσι λόγω της πανδημίας, αλλά φέτος λόγω της επετείου των 200 χρόνων θα γίνει με ιδιαίτερη λαμπρότητα, αλλά και με όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας.

